keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Jatkoa tehtävälle 2.

Miten työkaluun tutustuminen ja sen soveltaminen yritykseen sujui?

Tehtävänämme oli soveltaa resurssitehokkuuteen liittyvää työkalua valitsemaamme yritykseen. Valitsimme paikallisen leipomoyrityksen nimeltä Elonen. Toiselta kurssilta tuttu Elonen oli helppo valinta, jo olemassa olevan tiedon takia. 

Tutustuimme hieman Elosen toimintaperiaatteisiin ja teimme testin mahdollisimman tarkasti.
Tarkastuslistan soveltaminen vain hieman tuttuun yritykseen oli melko vaikea tehtävä. Moni asia mitä tarkastuslistassa kysyttiin, oli yrityksen sisäistä tietoa, mitä ei organisaation ulkopuolelle vuodeta. Tarkastuslista on todella moniulotteinen.  Jos työkalun haluaisi sisäistää kunnolla, pitäisi olla todella perillä yrityksen ympäristö asioista sekä yleisistä periaatteista.  

Mitkä ovat työkalun vahvuudet ja heikkoudet?

Tarkistuslistojen avulla pystytään perehtymään yhteen asiaan kerrallaan ja näin on helpompi käsitellä konkreettisesti kaikkia seikkoja, jotka vaikuttavat yrityksen ympäristötoimintaan. Jokaisen tarkistuslistan alussa oleva johdanto myös hieman avaa listan sisältöä ja helpottaa kysymysten ymmärtämistä. Yrityksestä riippuen toki jotkin seikat tai kohdat listoissa saattavat olla tarpeettomia tai epäolennaisia, mutta yleisesti tarkistuslistoja voidaan soveltaa lähes kaikkiin yrityksiin. Vahvuuksia ovat siis ehdottomasti listojen laajuus ja se, että kysymykset ovat melko yksityiskohtaisia, jolloin vaaraa väärinkäsityksille tai sekaannuksille ei tule. Yksityiskohtaiset kysymykset mahdollistavat myös järjestelmällisen perehtymisen yrityksen ympäristötoimintaan, ja kun suuret kokonaisuudet on jaettu pieniksi osiksi, on toiminnan arvioiminen helpompaa. Hyvä puoli työkalussa on myös se, että kun yrityksen toiminnan ympäristövaikutuksia kartoitetaan, lisää se automaattisesti toimijoiden tietoisuutta näistä vaikutuksista.

Tarkistuslistojen heikkoutena voidaan pitää ensinnäkin sitä, että niiden käyttäminen vaikuttaa hyvin työläältä. Kuudentoista listan läpikäyminen saattaa tuntua mahdottomalta, mikäli riittäviä resursseja ei löydy ja kovin yksityiskohtaisiin kysymyksiin vastaaminen on turhauttavaa varsinkin jos kaikki kysymykset eivät kohtaa yrityksen toimialaa. Hyvä puoli kuitenkin on, että listojen läpikäymisen jälkeen voidaan koota lomake, jossa keskitytään juuri niihin seikkoihin, joihin on tarvetta panostaa. Yhteenvetolomakkeen tarkat aikataulunmääritykset ja päivämäärät myös lisäävät koko toiminnan uskottavuutta ja mielekkyyttä, sillä ne patistavat yritystä oikeasti ryhtymään tuumasta toimeen.

Monipuolisten listojen avulla päästään kuitenkin todennäköisesti hyvään lopputulokseen ja on yrityksestä kiinni, millaisiin toimenpiteisiin ryhdytään. Listat tarjoavat hyvän pohjan tilanteen kartoitukselle ja suunnitelmien tekemiselle ja ne saattavat myös herättää mielenkiintoista pohdiskelua ja keskustelua yrityksen sisällä.

Työkalun soveltuvuus 

Tarkistuslistat ympäristönäkökohtien tunnistamiseen soveltuu työkaluna pienten ja keskisuurten yritysten riskienhallinnan kartoittamiseen. Yritykset, joiden toiminnan luonne tuottaa todennäköisesti ympäristölle riskejä kuten energiateollisuus tai öljynjalostukseen liittyvät yritykset. Yritykset joiden toiminta sijaitsee logistisesti yhteiskunnalle tärkeiden ympäristöalueiden lähellä, kuten pohjavesialueiden tai vesistöjen lähistöllä. Myös esimerkiksi yrityspuistoissa sijaitsevien yritysten on perusteltua käyttää tarkistuslistaa jotta muiden samalla alueilla toimivien yritysten liiketoiminta ei vaarantuisi. Tästä voi esimerkiksi korvausvelvollisuudellisesta näkökulmasta olla yritykselle huomattavaa taloudellista haittaa. Myös esimerkiksi metalliteollisuudessa toimivien yritysten kuten Sten Oy toiminnan kartoittamiseen tarkistuslista soveltuu hyvin. Työkaluterästen lämpökäsittely vaatii yritykseltä perusteellista riskienhallintaa siihen liittyvien tuotannollisten ja vaatimusten johdosta. 

Työkalun toimivuus ja ymmärrettävyys

Tarkistuslistat ympäristönäkökohtien tunnistamiseen -työkalun keskeisiä tavoitteita on auttaa yrityksiä saamaan niiden sidosryhmille myönteinen kuva toiminnastaan, turvata yrityksen toimintaa tulevaisuudessa ja tietysti auttaa yritystä tunnistamaan oman liiketoiminnan ympäristönäkökohdat ja -vaikutukset. Tavoitteet huomioon ottaen työkalu on mielestämme toimiva ja määriteltyihin päämääriin voidaan todennäköisesti päästä jos työkalua käytetään systemaattisesti niin kuin on tarkoitettu.

Työkalu on ominaisuuksiltaan hyvin monipuolinen ja ensisilmäyksellä se vaikutti mielestämme jopa monimutkaiselta. Kuitenkin, kun tutustuimme tarkasti tarkistuslistojen ja työkalun käyttöohjeisiin kokonaisuudessaan, totesimme että työkalu onkin melko yksinkertainen ja hyvin ymmärrettävä. Vaikka työkalussa on paljon ominaisuuksia, on työkalun käyttö yrityksessä todennäköisesti sujuvaa ohjeiden selkeyden johdosta.

Tarkistuslistojen monipuolinen sisältö edistää mielestämme työkalun toimivuutta ja työkalun tavoitteet hyvin mahdollisesti toteutuvat tarkistettavien seikkojen moninaisuuden ja kokonaisvaltaisuuden vuoksi. Oikein ja kokonaisuudessaan käytettynä yritys saa arvokasta tietoa ympäristövaikutuksistaan ja tunnistaa näkökohtia sen parantamiseen.

Pitäisikö työkalua kehittää edelleen? Miten?

Tarkistuslistat on todella kattava resurssienhallintaan käytettävä työkalu, joten sitä on todella vaikea enää kehittää. Se kattaa kaikki ympäristöön ja yrityksen resursseihin vaikuttavat tekijät yrityksen sisällä ja sitä voi soveltaa varmasti kaikkiin pk-yrityksiin. 

Mielestämme työkalua voisi kuitenkin tuotteistaa paremmin eri yritysten tarpeet huomioon ottaen. Tarkistuslistoista voisi tehdä tuotteistamalla yksinkertaisempia, selkeämpiä ja helppokäyttöisempiä pk-yritysten käyttöön. Itse tarkistuslistassa ei ole hirvittävästi kehitettävää, mutta sen markkinointia voisi tehostaa. Pk-yritykset ovat varmasti kiinnostuneita helppokäyttöisestä ja halvasta tavasta parantaa resurssitehokkuuttaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti